De Stichting Zevenheuvelenloop organiseert haar evenementen op een zo duurzaam mogelijke wijze. Als organisator van grootschalige hardloopevenementen voelen we ons verantwoordelijk voor de impact die dergelijke evenementen hebben op onze leefomgeving. We kijken daarom iedere editie weer, samen met onze stakeholders, op welke vlakken we nog stappen kunnen maken. Elk aspect van het evenement, van afval tot klokauto wordt onder het vergrootglas gelegd en geanalyseerd.
Het belang van het duurzaam organiseren van onze evenementen komt steeds meer naar voren in onze samenleving. De voorspellingen op het gebied van klimaatverandering zijn niet gunstig. Bij de Stichting Zevenheuvelenloop doen we ons best om bij te dragen aan een duurzamere planeet voor de generaties na ons.
Al vanaf het begin van de NN Zevenheuvelenloop was de eerste directeur Henk Stevens bezig met duurzaamheid en circulariteit. Zijn gedachte was toen al dat je de aarde niet wil leegtrekken en een onleefbare planeet voor het nageslacht wil achterlaten.
Onze evenementen zo duurzaam mogelijk organiseren kunnen we niet alleen. We werken hiervoor samen met onze partners en leveranciers.
Op kantoor bedenken we bij alles wat we doen altijd: Wat betekent dit voor de deelnemer en wat betekent het voor het milieu. Door deze gedachte mee te nemen in iedere beslissing, zorgen we ervoor dat we duurzame keuzes maken.
Van leveranciers en partners vragen we om met ons mee te denken en te handelen volgens onze principes op gebied van duurzaamheid. Dat betekent dat leveranciers hun processen soms moeten aanpassen en dat we niet samenwerken met partijen die niet bij onze duurzaamheidsprincipes passen.
Door de jaren heen hebben we flinke stappen gezet om onze evenementen met zo min mogelijk impact op het milieu te organiseren. Het begon met een focus op het verminderen van verspilling van voedsel, het verplaatsen van de start dichterbij het treinstation. Afgelopen jaar wisten we samen met Conpax voor het eerst een volledig recyclebare papieren drinkbeker te ontwikkelen voor bij de drankposten en met 2Sports een volledig fiber to fiber gerecycled T-shirt.
Maar er is nog veel winst te behalen, onder andere op de mobiliteit van de deelnemers. Heb jij een idee hoe we nóg duurzamer kunnen organiseren. Laat dit dan zeker aan ons weten!
De mobiliteit van deelnemers is het grootste winstpunt op gebied van duurzaamheid. Daarom moedigen we deelnemers aan om met de trein, bus, fiets of te voet te komen. Naast dat dit de meest duurzame manieren zijn om naar Nijmegen te komen, blijft de stad ook beter bereikbaar als mensen met het OV, de fiets of te voet komen.
De deelnemers die wel met de auto naar de Zevenheuvelenloop komen (ongeveer een derde van de deelnemers) vragen we om zoveel mogelijk samen te reizen en/of een combireis met de auto en trein te maken.